Diversitatea religioasă și libertatea conștiinței în republica moldova. analize și perspective - Nicolae SEDLEȚCHI (Revista Naţională de Drept)
Prezentul articol reprezintă o analiză cuprinzătoare a religiozității populației din Republica Moldova, bazată pe date statistice, cercetări sociologice și aspecte istorice. Articolul examinează principalele grupuri religioase, numărul acestora, dinamica schimbărilor în convingerile religioase ale populației, precum și influența religiei asupra vieții publice și politice a țării. Autorul subliniază faptul că Moldova este o țară multietnică și multiconfesională, unde, alături de ortodoxie, există și alte grupuri religioase, cum ar fi catolicii, protestanții, musulmanii și reprezentanții diferitor mișcări religioase noi. Studiul identifică tendințele în ceea ce privește religiozitatea populației în ultimele decenii, arătând modul în care schimbările economice, politice și sociale au influențat convingerile religioase ale cetățenilor. Se examinează, de asemenea, rolul instituțiilor religioase în susținerea stabilității sociale și contribuția acestora la patrimoniul cultural al țării. Datele prezentate în articol se bazează pe starea religiozității populației din Republica Moldova în baza recensămintelor populației din 2004 și 2014.