Noen forbindelseslinjer mellom Griegs og Rakhmaninovs musikk - Asbjørn Øfsthus Eriksen (Studia Musicologica Norvegica)
Rakhmaninov satte Grieg høyt, og spilte og dirigerte mange av hans verker. Er det noen slående likhetstrekk mellom deres musikk, og ble Rakhmaninov påvirket av Grieg? Disse spørsmålene blir drøftet i lys av litteratur om intertekstualitet, blant annet av J. Peter Burkholder og litteraturteoretikeren Gérard Genette. Forfatteren skiller mellom likhetstrekk, hvor Rakhmaninovs påvirkningskilder sannsynligvis er andre enn Grieg, og påvirkninger fra et bestemt Grieg-verk eller fra hans særpregede stilidiom. Det er to påfallende likhetstrekk i deres rike harmonikk: forkjærligheten for å ledsage diatoniske melodier med kromatiske understemmer og en sømløs veksling mellom funksjonsharmonikk og modal (kirketonal) harmonisering. Rakhmaninov har benyttet yttersatsene i Griegs klaverkonsert som strukturelle modeller for tilsvarende satser i sin 1. klaverkonsert (første versjon), og Variasjoner over et tema av Corelli (op. 42) er trolig påvirket av dramaturgien i Griegs Ballade (op. 24). Griegs innflytelse på Rakhmaninovs musikk er udiskutabel, men synes å begrense seg til noen få verker.