ÖĞRENCİLERİN FONKSİYONLARDA İŞLEMLER KONUSUNA GRAFİKLER ÜZERİNDEN YAKLAŞIMLARININ İNCELENMESİ - İbrahim Kepceoğlu; İlyas Yavuz (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Öğrencilerin fonksiyonlarda işlemler konusuna grafikler üzerindenyaklaşımlarını incelemek amacıyla yapılan bu çalışma özel durum niteliğitaşımaktadır. Öğrencilerin daha önceden karşılaşmadıkları ve dolayısıyla didaktikantlaşmasına uygun olmayan sorulara verdikleri cevaplar çoklu temsiller vedidaktik antlaşması kavramları yardımıyla analiz edilmiş ve öğrencilerin grafikokuma ve oluşturma becerileri ile ilgili çeşitli kestirimlerde bulunulmuştur. 65 liseson sınıf öğrencisinin çalışma grubunu oluşturduğu çalışma 2010-2011 öğretimyılında İstanbul’da üç farklı lisede uygulanmıştır. Verilerin analizinden elde edilenen önemli sonuç, cebirsel işlemleri yapmada çok iyi durumda olan öğrencilerin aynıbaşarıyı grafiklerle ilgili işlemlerde gösteremedikleri görülmüştür. Ayrıca kavramsalanlamanın yetersizliği nedeniyle birçok öğrenci grafiklere fonksiyon kavramındanbağımsız bir yaklaşımda bulunarak soruyu yanıtlamaya çalışmıştır.