BİRLİK METAFİZİĞİ VE BİRLİKTE YAŞAMA ETİĞİ - Fulya Bayraktar (Felsefe Dünyası)
İnsanlığın bugün yaşadığı varoluş problemlerinin temelinde yer alan birlikte yaşama sorunu, bir birlikte varolma sorunudur ve bu da her şeyden önce varlığa ve varoluşa yüklenen anlamla ilgilidir. İnsanoğlunun madde ile anlam bulur hâle geldiği bir çağda, temele bir birlik metafiziği alındığında oluşabilecek sistemi hatırlatmak, insan için bir aslına davet çağrısı olarak da okunabilir. Zira bugün, insanın asli anlamı giderek kaybolmaktadır. İnsan tektipleşmekte, herkesleşmektedir. Sanki bu, herkesleşen insan için artık öteki yokmuş gibi görünebilir. Çünkü herkesin herkese benzediği bir yerde ötekinin olamayacağı düşünülür. Oysa bu aynı zamanda hiçleşmek anlamını da taşıyacağı için, öteki sorununu ortadan kaldırmaz. Böyle bir asli anlam kaybı, insanı gitgide maddi anlamda daha da güçlü olma arzusuna yöneltir. Bu çalışmada, böyle bir arzunun insanlık açısından yaratacağı problemler değerlendirilecek, ötekinin olmadığı bir metafiziğin ve buradan hareketle oluşturulabilecek bir etiğin imkânı ve değeri ele alınmaya gayret edilecektir.