Możliwości wykorzystania analiz ekonomicznych w ochronie zdrowia - Zofia Skrzypczak (Studia i Materiały)
Celem artykułu jest prezentacja podstawowych analiz wykorzystywanych w farmakoekonomice. Farmakoekonomika pozwala np. doprowadzić do porównywalności koszty oraz efekty (korzyści) danego sposobu leczenia i umożliwia dokonanie wyboru między alternatywnymi metodami terapeutycznymi. Ustalanie kosztów jest jednoznaczne metodologicznie, natomiast efekty (korzyści) mogą być wyrażone w jednostkach monetarnych (pieniężnych), naturalnych (np. skrócenie pobytu w szpitalu o określoną ilość dni) lub dodatkowych (np. lata życia ze skorygowaną jakością). W farmakoekonomice wykorzystuje się: analizę minimalizacji kosztów (CMA), analizę wydajności kosztów (CBA), analizę efektywności kosztów (CEA) i analizą użyteczności kosztów (CUA).