ОСОБЕННОСТИ ПОСТРОЕНИЯ ВЫЧИСЛИТЕЛЬНОГО МЕХАНИЗМА ЯЗЫКОВ ЛОГИЧЕСКОГО ПРОГРАММИРОВАНИЯ - Serghei PELIN; Nicolai PELIN (Acta et Commentationes: Ştiinţe Exacte şi ale Naturii)
n articol sunt analizate elementele logicii, care sunt puse la baza unui deductor automat de interpretare a programelor computaționale scrisă în logică, adica deductor cum în realitate și este interpretorului limbajului de programare Prolog. Sunt descrisă pas cu pas: restricțiile față de disjuncții a formei conjuctiv normale cărei poate fi aplicat efectiv principiu de rezoluție; rezoluția și unificația gestionate în conformitate cu o strategie fixă de cautare a soluției; condiția stabilită apriori pentru alegerea disjuncților din care să retrage rezolventa în prim pas și în pașii ce urmează în continuare pînă la interpretarea deplină a formulei logice (program scris în Prolog) și obținerii unui rezultat în formă acceptabilă pentru utizator. Se face analiza unor funcţii a produsului SPprolog – sistem pentru proiectări în Prolog cu suport inteligent pentru instruire şi consultare ce ţine de lucrul cu sistemul şi limbajul de programare în logică.