Актуальні питання обрання та застосування ефективного способу захисту порушених прав осіб в адміністративному судочинстві України - K. V. Rostovskaya (Аналітично-порівняльне правознавство)
У статті висвітлюються актуальні питання обрання та застосування ефективного способу захисту порушених прав осіб в адміністративному судочинстві України. Звертається увага на те, що одним із ключових механізмів захисту порушених прав осіб у випадках оскарження рішень, дії чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень є адміністративне судочинство. У статті акцентується увага на тому, що адміністративні суди, виконуючи свої завдання та здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, перевіряють законність таких рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень. Поряд з цим, реалізація завдань адміністративного судочинства та ефективність судового захисту порушених прав осіб у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень значною мірою залежать від матеріально-правових та процесуальних вимог, яким має відповідати судовий розгляд. Підкреслюється, що актуальним є питання щодо вибору особою ефективного способу судового захисту своїх порушених прав. Звертається увага на те, що ефективність судового захисту порушених прав осіб закріплена у Конституції України, спеціалізованому законодавстві, міжнародних правових актах та практиці Європейського суду з прав людини. Верховний Суд у своїх рішеннях також наголошує на тому, що ефективність правосуддя в адміністративному судочинстві визначається дотриманням основоположних засад судочинства, зокрема верховенства права та справедливості. Обґрунтовується, що ефективність судового захисту порушених прав осіб в адміністративному судочинстві визначається не тільки процесуальними гарантіями доступу до правосуддя, але й результативністю застосованих способів захисту, що мають сприяти належному виконанню судових рішень та відновленню правового стану, який існував до моменту порушення. Доводиться, що ефективність судового захисту порушених прав осіб є важливою гарантією панування верховенства права та досягнення завдань адміністративного судочинства. До ключових критеріїв ефективності судового захисту порушених прав осіб в адміністративному судочинстві віднесено: функціональну спроможність судової системи, яка передбачає незалежність судової влади, відсутність політичного чи іншого зовнішнього впливу, оптимальне навантаження на суди та належне кадрове забезпечення; процедурну ефективність судового процесу, що включає забезпечення доступу до суду, дотримання принципу процесуальної економії, належну тривалість розгляду справи, а також відповідність процедури розгляду критеріям справедливого судочинства; реальне відновлення порушених прав та інтересів, яке забезпечується як судовим рішенням, так і його належним виконанням, включаючи механізми відшкодування шкоди та превентивні заходи для запобігання повторним порушенням з боку суб’єктів владних повноважень; ефективну систему виконання судових рішень, що гарантує їх своєчасне та повне виконання, адже без цього судовий захист втрачає свою практичну значущість.