(untitled) - Gülcan Çakır Damaoğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
YabancıDil Öğretiminde iletişimsel beceriye sahip olmak demek, gerek konuşma dilini gerekse yazıdilini iletişim aracıolarak kullanabilecek yetiye sahip olabilmek demektir. Günlük yaşamımızda her anadil kullanıcısıgibi konuşurken bilgi dağarcığımız ve bir takım kalıplar içerisinde sözel iletişim kurarız. Bu süreç zamanla ritüelleşir ve kullanılan yapılar potansiyel ifade biçimimizi etkiler. Yabancıdilde sözlü iletişim kurarken bu süreç gerek işleyişbiçimi gerekse kullanılan teknik ve stratejiler açısından farklılıklar getirdiği gibi, bir o kadar da zorluklarıda beraberinde getirmektedir. Öncelikle az olan kelime dağarcığıkısa süre içerisinde doğru kalıplara yerleştirilmeli ve de sözlü olarak sunulmalıdır. Bu sunum sırasında da çoğu zaman öğrenci belleğine yerleşen cesaretsizlik ve başarısız olma endişesi sözlü ifadenin düzgün şekilde üretilmesine engel olmaktadır. Bu bağlamda yabancıdil olarak Almanca Öğretmeni yetiştiren kurumlarda ilk iki dönem sunulan konuşma derslerinde sözel dile has özelliklerin öğrenciler tarafından benimsenmesi, öğrencilere sözlü iletişim kurma çabasıiçerisindeyken bir takım yararlar sağlayabilmektedir. Bu çalışmada sözel dile has hangi özelliklerin yabancıdil öğrenme sürecine ne tür bir katkısağlayabileceği konusu üzerinde durulmuşve bu anlamda bu özellikleri içeren örnekler doğrultusunda öneriler sunulmuştur.