Soğuk Savaş Yıllarında Türkiye’nin Doğusunda Rus Casusluk Faaliyetleri: Erzurum Örneği - Firdes TEMİZGÜNEY (Gazi Akademik Bakış)
Soğuk Savaş mücadelesinin hız kazandığı 1950’li yıllarda pek çok ülkede casusluk faaliyetleri gerçekleştiren Sovyet Rusya’nın etkinlik sağlamaya çalıştığı ülkelerden biri de Türkiye oldu. Ruslar, İstanbul ve Ankara gibi şehirlerin yanı sıra doğu illerinde de yoğun bir casusluk faaliyetlerine girişti. Çok sayıda casus skandalı, yakalanan casusların tutuklanması ve yargılanması bu döneme damgasını vurdu. Kendini doğrudan Sovyet Rusya’nın tehdidi altında hisseden Türkiye, yakalanan Rus casuslara karşı üst sınırdan cezalar belirledi. Hatta 1950-1960 yılları arasında idam cezası verilen iki casusluk davasından ikisinin de Rusya adına casusluk yapanlar için uygulanmış olması, Türkiye’nin Rus casusluk faaliyetlerine karşı hassasiyetini göstermesi açısından önemlidir. Bu iki davadan birine konu olan Erzurum’daki casusluk olayı, Rusya’nın tarihi emelleri ile örtüşen yayılmacı politikasının doğudaki yansımasıydı. Bu çalışmada; Sovyet Rusya’nın Türkiye’nin doğusunda gerçekleştirdiği casusluk faaliyetlerinin mahiyeti, 1953 yılında Erzurum’da meydana gelen Rus casusluk olayından hareketle ele alındı.