Психоаналітичні дослідження в сучасному українському літературознавстві - Svitlana Natiazhko (Pitannâ Lìteraturoznavstva)
Підкреслюється важливість та актуальність дослідження психоаналітичного наративу. Подано основні віхи становлення і розвитку психоаналітичних досліджень в українському літературознавстві від початку ХХ до початку ХХІ століття, окреслено основні етапи становлення психоаналітичної школи в Україні. Доведено доцільність вивчення психоаналізу як методу дослідження та інтерпретації сучасної художньої літератури. Здійснено детальний огляд критичної літератури українських дослідників ХХ – ХХІ століття стосовно застосування психоаналізу при дослідженні особистості та творчості письменників. Значна увага приділена працям, що з’являються в українському теоретико-літературному дискурсі останніми роками, оскільки вони дають змогу розширити діапазон залучених у літературознавство психоаналітичних досліджень. Здійснено спробу аналізу ефективності психоаналітичної методології. З цією метою запропоновано звернути увагу на твори сучасної літератури, які пишуться із закладеним у підтекст психоаналізом. Під час досліджень використовувався дискурсивний метод досліджень.