ВПЛИВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НА БАНКІВСЬКУ КОНКУРЕНЦІЮ - Ольга Сидская (Соціально-економічні відносини в цифровому суспільстві)
У сучасних умовах цифрова трансформація банківського сектору є невід’ємною частиною процесу становлення цифрової економіки. Представлено основні IT-технології, що трансформують сучасну банківську систему. Наведено характеристику технологій, які останнім часом активно розвиваються у банках. Розглянуто тенденції цифровізації банківського сектору Республіки Білорусь. На нинішній час ефективність роботи банків та їхня конкурентоспроможність на ринку багато в чому залежить від упровадження новітніх банківських продуктів і технологічних процесів. У ході дослідження виділено можливості, які дають фінансові технології цифровій економіці. Цифрова трансформація банківського сектору забезпечує численні переваги для споживачів фінансових послуг, збільшує якість, швидкість, доступність сервісів і значно поліпшує взаємодії споживачів фінансових послуг і фінансових організацій; водночас з нею пов’язані певні ризики. Саме тому сьогодні потрібні інтегровані рішення, що забезпечують не тільки високий рівень цифровізації банківських бізнес-процесів, а й надійний захист. Проаналізовані ризики і переваги, які цифрова трансформація несе банкам. Зазначено, що банки в усьому світі активно закривають свої відділення і інвестують кошти в мобільні додатки. Показано скорочення числа банків як у розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються, що обумовлено роз- витком технологічних інновацій у фінансовій системі. Виокремлено, що майбутнє банків буде залежати від того, які варіанти банківського обслуговування у стрімко мінливих умовах вони можуть запропонувати. Представлено кілька моделей розвитку банків у зв’язку з такою цифровою трансформацією. Для того, щоб успішно вбудуватися в інформаційне суспільство і цифрову економіку, банкам варто прискорити зміну чинної бізнес-моделі. Результати дослідження можуть служити основою для формування банку майбутнього.