تەواوکردنی ناو لە زمانی کوردیدا بە پێی بۆچوونی ڤایڤگانگ تایبەرت - Dana Tahsin Mohammed (Zanco Journal of Humanity Sciences)
تەواوکردنی ناو لە زمانی کوردیدا بەپێی بۆچوونی ڤایڤگانگ تایبەرت ناونیشانی توێژینەوەکەمانە، ئامانج لە توێژینەوەکە نیشاندانی پۆل و جۆری ناوەکانی زمانی کوردی لەڕووی واتاوە، کە پێویستییان بە تەواوکەری بەخورتی هەیە، هەروەها نیشاندانی  ژمارە و جۆری ئەو کەرستانەی کە دەبنە تەواوکەری بەخورتی هەر جۆرێک لە جۆرەکانی ناو. ئەم توێژینەوەیە لە ژێر ڕۆشنايى ڕێبازى وەسفى ئەنجامدراوە. توێژینەوەکە، جگە لە پێشەكى و ئەنجام لە دوو بەش پێکهاتووە، بەشی يەكەم ئەم سەردێرانە دەگرێتەخۆ : (کورتەیەکی مێژوویی ڕێزمانی بەندێتی، تیۆری بارگەخستن لە زماندا، جۆرەکانی گرێ لە ڕێزمانی بەندێتی، تەواوکەر و سەربارەکان). بەشی دووەميش ئەم سەردێرانە دەگرێتەخۆ : (ئەو ناوانەی کە تەواوکەر وەردەگرن، تەواوکردنی ناو بەپێی بۆچوونی ڤایڤگانگ تایبەرت، تەواوکردنی ناو لە زمانی کوردیدا بەپێی بۆچوونی ڤایڤگانگ تایبەرت). لە کۆتاییدا توێژینەوەکە گەیشتە ئەو ئەنجامە : بەپێی بۆچوونی تایبەرت ناوەکانی زمانی کوردی لەڕووی واتاوە پۆلیندەکرێن، بۆ دوازدە جۆر و هەموویان پێویستییان بە تەواوکەری بەخورتییە.