GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE EKONOMİK İSTİKRARA YÖNELİK MALİYE POLİTİKASI UYGULAMALARININ - F.atıl Bilge (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Maliyeciler ve İktisatçılar arasında sürekli tartışılan maliye politikasının etkinliği konusu, iktisat politikasının bir başka aracı olan para politikası ile karşılaştırılarak incelenmiştir. Bu incelemede, söz konusu politikaların, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik istikrarı sağlamadaki etkileri üzerinde durulmuştur.Maliye politikasının ekonomik istikrar üzerindeki etkisi, gelişmekte olan ülkeler açısından ele alındığı için, tezin birinci bölümü gelişmekte olan ülkelere ayrılmıştır. Bu bölümde gelişmekte olan ülkelerin tanımı, genel özellikleri ile bu ülkelerdeki istikrarsızlık kaynakları üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde; istikrarsızlığın yol açtığı ekonomik problemlerden olan enflasyon ve stagflasyon konusuna değinilmiştir. Gelişmekte olan ülkeler, genellikle enflasyon sorunuyla karşılaştıkları için deflasyon konusuna değinilmemiştir. Tezin üçüncü ve son bölümünde ise; ekonomik istikrarsızlıkların sonucunda meydana gelen pr2oblemlerin çözümünde kullanılan politikalardan, para ve maliyepolitikaları üzerinde durulmuş ve bu politikalar birbirleriyle mukayese edilerek sonuca varılmıştır. Bu araştırmada "tanıtıcı araştırma" ve "belgesel kaynak derlemesi" yöntemleri kullanılmıştır.