Vukovarski tjednik »Trnje« (1920.) - Lidija Barišić (Studia Lexicographica)
Nakon završetka Prvoga svjetskoga rata i propasti Austro-Ugarske Monarhije stvorena je nova država. Od samog početka traju prijepori o karakteru buduće države, a 1. prosinca 1918. godine regent Aleksandar proglašava Kraljevstvo SHS. Izbori za Ustavotvornu skupštinu nove države provedeni su tek krajem 1920. godine i na njima Komunistička partija Jugoslavije osvaja 59 mandata te tako postaje treća stranka po broju mandata u Ustavotvornoj skupštini. Vukovar je u to doba jako središte komunističkih ideja. Na općinskim izborima u ožujku 1920. godine vukovarski komunisti osvajaju polovicu mandata u gradskom zastupstvu. I na ponovljenim izborima u srpnju iste godine vukovarski komunisti osvajaju većinu mandata. Kako se približavaju izbori za Konstituantu, politička borba za glasače postaje sve oštrija. U listopadu 1920. godine u Vukovaru izlazi prvi broj tjednika »Trnje«, satirično-humorističnih novina koje izdaje Mjesna organizacija Komunističke partije radi propagande i diskvalifikacije političkih protivnika.