Урожайність та посівні якості насіння пшениці твердої ярої залежно від фонів живлення і регулятора росту - Борис ОЛЕФІРЕНКО; Олександр ДЕМИДОВ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Метою досліджень було вивчити вплив застосування добрив і регулятора росту на урожайність та посівні якості насіння пшениці твердої ярої. За роки досліджень приріст урожайності зерна у сорту МІП Ксенія становив 0,34–0,62 т/га, в контролі без добрив урожайність становила 3,26 т/га. Додавання на ІV та VІІІ етапах органогенезу до добрив регулятора росту сприяло врожайності на рівні 3,83–3,87 т/га. У сорту МІП Магдалена в контролі урожайність становила 3,15 т/га, у варіантах із підживленням – 3,44–3,78 т/га. Більший приріст урожайності (0,63 т/га) отримано у варіанті N32P32K32 + ((N3,7) + Авангард Р – Зернові 2 л/га) на ІV і VІІІ етапах органогенезу з додаванням регулятора росту Брілон (0,8 л/га). На сорті МІП Перлина вищий приріст врожайності (0,69 т/га) отримано також у даному варіанті. Загалом при врожайності контролю на рівні 3,29 т/га, у варіантах із підживленням вона становила 3,60–3,97 т/га. Фони живлення сприяли підвищенню посівних якостей насіння. Вихід кондиційного насіння у варіантах із підживленням становив 82,2–88,2 %, в контролях 80,2–82,0 %. Підживлення посівів сприяло підвищенню активності кільчення в отриманого насіння сортів на 2–13 %, енергії проростання – 0–8 %, лабораторної схожості – на 0,5–3,5 %. Більші названі показники були у варіантах із дворазовим підживленням та внесенням регулятора росту. Встановлено, що припосівне внесення N16P16K16 і N32P32K32 та підживлення у фазах виходу в трубку і колосіння пшениці твердої ярої Карбамідом (N3,7) і комплексним добривом Авангард Р – Зернові (2 л/га) сприяють істотному підвищенню врожайності зерна, а також покращують посівні якості отриманого насіння. Відзначено, що додавання на ІV і VІІІ етапах органогенезу на високих фонах живлення ще й регулятора росту значно покращує досліджувані показники якості насіння.