Alman Dili Eğitimi Öğretmen Adaylarının ERASMUS Programı Kapsamında Dilsel ve Kültürel Deneyimleri - Mukadder SEYHAN YÜCEL (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, ERASMUS öğrenci değişim programı çerçevesinde Alman üniversitelerinde öğrenim görmüş olan Alman Dili Eğitimi öğretmen adaylarının dilsel ve kültürel bağlamdaki deneyimlerini ortaya koymaktır. Araştırmanın katılımcılarını Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalında 2005-2010 yılları arasında öğrenim gören veya mezun olan ve ERASMUS program kapsamında yurtdışına giden yedi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Katılımcıların araştırma kapsamındaki görüşlerini belirlemek amacıyla açık uçlu sorulardan oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler betimsel analiz tekniğinden yararlanılarak incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemleri temelinde elde edilen bulguların sunumunda, katılımcıların cevaplarından doğrudan alıntılara yer verilmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki, yaşayarak edinilen kültürel deneyimler, katılımcıların bakış açılarını geliştirmeye, düşünmeye ve sorgulamaya neden olmuştur. Öğretmen adaylarının ERASMUS programı ile Almanca dil geliştirme konusundaki kazanımları; pratik yapmak, gündelik hayatta ve meslek alanında kullanılan dili anlamak ve güncel konularda dil sıkıntısı çekmeden konuşabilmek olarak tespit edilmiştir.