Tradicionalni bračni i porodični odnosi albanskog stanovništva sa Kosova i Metohije u svetlu Zakonika Ljeke Dukadjinija - Jelena Predojević (Stanovništvo)
Zakonik Ljeke Dukadjinija (ZLD) je umnogome uticao na način života albanskog stanovništva. On predstavlja skup pravila i normi kojima su oni uredjivali svoje odnose, a smatra se da to delom čine i danas. S obzirom da ZLD obuhvata skoro sve socijalne, ekonomske i moralne sfere života, u radu su analizirane oblasti koje doprinose upoznavanju sa uslovima u kojima se razvijalo stanovništvo na Kosovu i Metohiji, kao što su organizacija patrijarhalne porodice, bračni odnosi, položaj žene, nasledjivanje i slično.