Sekülerleşme Ya Da Dünyevileşme Anaforunda İnsan (Kârun Örneği) - Kerim Buladı (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Özet: Kur’ân, rahmet kaynağı ve hidayet rehberidir. Kur’ân, insana; Allah’a, kendisine, diğer insanlara, canlılara ve eşyaya olan sorumluluğunu anlatmak ve onu sırat-ı müstakime ulaştırmak için çeşitli metotlara başvurmuştur. Kur’ân kıssaları da bu yöntemlerden biridir. Kıssalar, geçmişte vuku bulan hadiseleri somut bir şekilde ortaya koyarlar. Kur’ân’ın anlatımlarında canlı, hare- ketli, etkili bir tasavvur vardır.Karûn kısasının iyi okunması ve anlaşılması, günümüzde hâkim kılınmak istenilen bireyselliğin dolayısıyla kendi menfaatinden başka bir değer tanımayan zihin karmaşasının da sorgulanmasına yardımcı olacaktır. Karûn kıssası, ötekileri unutturan seküler bir yaklaşımın, pragmatist bir düşüncenin, evreni ne hale getirdiğinin anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.Ulusal ve küresel ölçekte oluşan ekonomik ve sosyal krizlerin alt yapısını, bu zihniyetin oluşturduğu söylenebilir. Ulusal ve küresel zenginliğin belirli ellerde ve devletlerde tekelleşmesi, bu anlayışın ve psikolojinin ürünüdür.İnsanlık, güçlü olmayı sadece servet biriktirmekte, üstün teknoloji üretmekte, menkul ve gayrimenkul değerlere sahip olmakta sananların inkırazına, Karûn örneğinde olduğu gibi bugün değilse bile ileride şahit olacaktır. Bu ilâhî kanunu kimse geri çevirmeye muktedir değildir. Kârûn’un şahsında Kur’ân, bu uyarıyı bütün insanlığa yapmıştır.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p3 {margin: 5.7px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {letter-spacing: 1.1px}span.s2 {letter-spacing: 1.0px}span.s3 {letter-spacing: 0.9px}span.s4 {letter-spacing: -0.9px}span.s5 {letter-spacing: -0.8px}span.s6 {letter-spacing: 1.3px}span.s7 {letter-spacing: 1.4px}span.s8 {letter-spacing: 0.1px}span.s9 {letter-spacing: -1.0px}span.s10 {letter-spacing: -0.5px}span.s11 {letter-spacing: -0.4px}span.s12 {letter-spacing: -0.2px}span.s13 {letter-spacing: 0.4px}span.s14 {letter-spacing: -0.1px}span.s15 {letter-spacing: -0.7px}span.s16 {letter-spacing: -0.6px}span.s17 {letter-spacing: 0.5px}span.s18 {letter-spacing: 1.2px}span.s19 {letter-spacing: 1.5px}span.s20 {letter-spacing: 0.2px}span.s21 {letter-spacing: 0.6px}span.s22 {letter-spacing: 1.7px}span.s23 {letter-spacing: 1.8px}