FRIEDRICH SCHLEIERMACHER'E GÖRE DİN - Cenan Kuvancı (Felsefe Dünyası)
Friedrich Schleiermacher'e göre, din temelde duygusal bir olgudur. Oldukça dar anlamıyla, o, mutlak bağımlılık duygusudur. Bu duygu Tanrı ile ilişki içinde bulunma bilinci ile bir ve aynıdır. Mutlak bağımlılık hissi, derunî ferdiyetimizin farkına varmamıza aracılık eden kişilik ve kimlik duygusudur. Kısaca, varoluşsal kuruluşumuzla dini duygu ve sezgi arasında doğrudan bir bağ vardır. Kavramsal düşünme biçimi bu duygu ve sezgiyi bütünüyle yakalayamaz. Ayrıca, salt biçimsel ve soyut bir din hiçbir yerde var olamaz. Din daima belli sosyal, tarihsel ve varoluşsal bağlamda bulunur.