Bölgesel Kalkınmada Üniversite - Sanayi İşbirliği: Konya Örneği - Yasemin Telli Üçler; Zeynep Karaçor (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşmeyle beraber değişen dünya düzeni bölgesel politikalarıda etkilemiş, bölgesel gelişmenin kavramsallaştırılmasıve bölgesel politikaların uygulanmasında değişikliğe yol açmıştır. Bu değişimle bölge, kalkınma ve bölgesel kalkınma kavramlarıyeniden şekillenmiş, inovasyonun bölgesel kalkınmadaki rolü önem kazanmıştır. Bölgesel kalkınmada inovasyon; bölgedeki mevcut kaynaklarıharekete geçirmesi, sosyo- kültürel ve kurumsal yapıyıöne çıkarması, özellikle bütün aktörlerin işbirliğini temel almasıyönüyle dikkat çekici bir gündem oluşturmuştur. Bölgede en önemli aktör olan üniversiteler, bilimsel ve teknolojik bilgiyi üretmeli; sanayi, söz konusu bilgi birikimini ticari ürünlere dönüştürmelidir. Bu aktörlerin işbirliği; bölgenin kalkınmadaki rolünün en önemli anahtarıdır. Gelişmişsanayisi olan ülkeler Ar-Ge Araştırma-Geliştirme , teknoloji edinme, teknolojiyi geliştirme ve inovasyona verdikleri önemle; insan kaynaklarıve tam zamanlıaraştırmacısayısıgibi alanlarda belirgin gelişmelerin oluşmasına fırsat vermişlerdir. Bu kapsamdaki çalışmaların büyüklüğüne, yayılmasına ve sürdürülebilirliğine bağlıolarak da ulusal bir kültür haline gelmişAr-Ge yoğun, yüksek yenilikçilik becerisi ve bunların sonuçlarıolarak yüksek katma değerli üretim ülkelerin teknolojide ciddi büyüklükte yol almalarına sebep olmuştur. Ar-Ge için gerekli olan insan kaynaklarıve alt yapısıbulunan üniversiteler, inovasyon yapmak isteyen şirketler için etkin bir kaynak olmuştur. Bu sebeple yapılan işbirliği her iki taraf için de fayda sağlamaktadır. Bu fayda ulusal kalkınmayı, özellikle bölgesel kalkınmayıolumlu yönde etkilemekte üniversitelerin ve sanayilerin yaptıklarıyenilikçi çalışmalarla, istihdam fırsatlarınıartırarak ekonomik üstünlükler sağladıklarıve böylece birbirlerini destekledikleri bir süreci ifade etmektedir Araştırmanın amacı, bölgesel kalkınmada üniversite-sanayi işbirliğinin, ülkemizde ve Konya ilinde mevcut politika ve uygulama biçimlerinin, sanayinin Konya’daki sanayi sektörü çalışanları ve üniversitenin Konya’da bulunan dört üniversite’deki akademisyenler algıve beklentilerinin etkili bir biçimde nasıl kurulabileceğini belirlemektir.Bu çalışmada bölgesel kalkınma ve üniversite-sanayi işbirliği kavramlarıakademik bakışaçısıçerçevesinde bütün yönleri ve tarihsel arka planıile birlikte ele alınmış, Konya ili özelinde Konya’da bulunan dört üniversitedeki akademisyenlere ve sanayi sektörü çalışanlarına anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarından yola çıkarak yapılan analiz sonucunda, bölgesel kalkınmada üniversite-sanayi işbirliğinin yararlarıişbirliğinde devletin rolü, mevcut işbirliği yöntemleri ve işbirliğindeki başarıfaktörleri konusundaki düşünceleri ortaya konmuştur.