O oknie wystawowym księgarni im. Bolesława Prusa. Na marginesach campu - Joanna Kulas (Kwartalnik Filmowy)
W artykule przedstawiona została krytyka tekstu reklamowego bożonarodzeniowej witryny Wydawnictwa Literackiego w Księgarni Naukowej im. Bolesława Prusa w Warszawie z 2008 r. Autorka odkrywa subwersywny wymiar wystawy, oferującej klientom książki na prezenty pod choinkę, w jej głównym elemencie: lustrze. Zamiarem twórców było wpisanie reklamy w kontekst świąt, wykorzystanie atmosfery bożonarodzeniowej i jej podstawowych atrybutów do zwiększenia sprzedaży. Zanurzona w kontekście społeczno-politycznym, demaskująca mechanizmy działania handlu i konsumpcji w dzisiejszym świecie, witryna nabiera potencjału krytycznego. Reklama WL staje się karykaturą utopii wolnego rynku, w którym klient nie tyle „może”, ile „musi” wybierać. Konieczność możliwości konsumpcji – owa ukryta struktura handlu - określa charakter życia człowieka we współczesnym obozie: kampie. Camp określa, zdaniem autorki, strategię percepcyjną wywołującą przyjęcie postawy krytycznej. CAMP staje się zatem narzędziem deziluzji KAMPU.