Medisinsk overaktivitet: Hva er det, hva er de etiske problemene og hva kan vi gjøre med det? - Bjørn Hofmann (Etikk i Praksis: Nordic Journal of Applied Ethics)
Medisinsk overaktivitet er dokumentert på en rekke områder, og beslaglegger betydelige ressurser. Denne artikkelen forsøker å besvare fire spørsmål: 1) Hva er medisinsk overaktivitet? 2) Hva er de etiske aspektene ved overaktivitet? 3) Hva er mekanismene bak og driverne for medisinsk overaktivitet? 4) Hva kan gjøres for å redusere uønsket medisinsk overaktivitet? Felles for medisinsk overaktivitet er at aktiviteten ikke er nødvendig eller berettiget ut fra et moralsk mål om å være mer til nytte enn skade og redusere lidelse. Medisinsk overaktivitet mangler derved en moralsk begrunnelse og bryter med alle de fire prinsippene i biomedisinsk etikk, men også spesifikt med konsekvensetikk og pliktetikk. Det finnes en rekke mekanismer bak og drivere for medisinsk overaktivitet, som peker mot angrepspunkter og strategier for å redusere medisinsk overaktivitet. En overordnet strategi er å sikre at medisinsk aktivitet direkte kan knyttes til det moralske mål om å redusere individers smerte, funksjonstap og lidelse. Reduksjon av overaktivitet er sentralt for å bevare medisinens moralske begrunnelse, men også kvalitet på tjenestene, pasientsikkerhet, tillit til medisinen og en bærekraftig helsetjeneste.