Euskara estandarraren aldakortasuna: konposizionala ala plurizentrikoa? - Miren Azkarate (Anuario del Seminario de Filología Vasca "Julio de Urquijo")
Euskara estandarra, euskara batua, konposizionaltasunaren eta plurizentrikotasunaren ikuspegitik aztertzea du helburu lan honek. Horretarako, estandar konposizional eta plurizentriko terminoen definizioetatik abiatuta, euskara estandarraren (euskara batuaren) hautatzearen eta kodifikazioaren zenbait ezaugarri nabarmenduko ditugu arreta berezia jarrita aldakortasun kontzeptuan. Euskara estandarraren gaurko idatzizko erabilerei ere erreparatuko diegu, zehazki, Bizkaiko eta Iparraldekoei. Datu horien guztien argitan, eta kontuan izanik soziolinguistek zein ezaugarri nabarmentzen dituzten zentro anitzeko estandarretan, defendatuko dugu euskararen aldaera estandarra konposizionaltzat hartu behar dela.