УДОСКОНАЛЕННЯ СПОСОБУ ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ КАЛЬЦІЮ В МОЛОЦІ ТИТРОМЕТРИЧНИМ МЕТОДОМ - Т.М. Приліпко; Н.В. Букалова; Н.М. Богатко; В.П. Лясота (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
В основу даних досліджень покладено завдання – вдосконалити спосіб визначення вмісту кальцію в молоці шляхом зміни кількості та концентрації реактивів при осадженні білкових речовин та кальцію у вигляді оксалату та відокремлення його. Отримані результати вирішуються тим, що беруть наважку молока в кількості 20,0–20,2 г та додають розчин трихлороцтової кислоти І з масовою концентрацією 25 % в кількості 20,0–20,2 см3, інтенсивно струшують упродовж 2–3 секунд та залишають відстоюватися упродовж 20–22 хвилин і потім фільтрують крізь фільтрувальний папір беззольний для отримання прозорого фільтрату. Потім у центрифужну циліндричну пробірку із заокругленим дном, місткістю близько 30 см3, поградуйованої до 20 см3 вносять піпеткою 4,0–4,2 см3 прозорого фільтрату, поступово додають 4,0–4,2 см3 розчину трихлороцтової кислоти ІІ з масовою концентрацією 15 %, 1,5–1,6 см3 розчину оксалату амонію з масовою концентрацією 60 %, 0,03–0,04 см3 розчину метилового червоного з масовою концентрацією 0,1 % та 1,5–1,6 см3 розчину оцтової кислоти з масовою концентрацією 22 %.. Кількість використаного перманганату калію записують із точністю до 0,01 см3. Паралельно із визначенням здійснюють контрольний дослід, використовуючи 20,0–20,2 см3 дистильованої води замість досліджуваної проби молока. Проведеними дослідженнями визначено, що вміст кальцію у різних пробах молока був в межах норми згідно діючих стандартів в Україні. Спосіб базується на визначенні кількісних показників вмісту кальцію в молоці шляхом зміни кількості та концентрації реактивів при осадженні білків трихлороцтовою кислотою у досліджуваній пробі при виділенні фільтрату – оксалату кальцію та відокремленням його за допомогою розчинами оксалату амонію, метилового червоного, оцтової кислоти та центрифугуванням, промиванням, розчиненням на водяній бані і титруванням перманганатом калію до появи рожевого забарвлення.