Śmierć za śmierć? - Jan Grosfeld (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
W artykule Śmierć za śmierć Jan Grosfeld stawia pytanie o wewnętrzną sprzeczność nauczania Kościoła katolickiego, który dopuszczając w Katechizmie, choć zupełnie wyjątkowo, karę śmierci wydaje się zgadzać na zanegowanie orędzia życia, jakie niesie Jezus Chrystus. Autor argumentuje, iż o ile można rozumieć, że prawo państwowe stanowiło i w wielu miejscach naszego globu nadal stanowi karę śmierci, to nauczanie Ciała Chrystusa powinno jednoznacznie i ostatecznie odrzucić tę karę.