BİR JAPON AYDININ GÖZÜNDEN TÜRKLER -NAGASE HŌSUKE’NİN TÜRKİYE İZLENİMLERİ- / TURKS FROM THE EYES OF A JAPANESE INTELLECTUAL -NAGASE HŌSUKE’S IMPRESSIONS OF TURKEY- - Okan Haluk AKBAY (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Meiji (1868-1912) ve Taishō (1912-1926) dönemlerinin önemli aydınları arasında yer alan Nagase Hōsuke (1865-1926), Türkiye ziyareti sonrasında kaleme aldığı Türkiye ve Türkler (Toruko to Torukojin) kitabını 1915 yılında Japonya’da yayınlamıştır. Kitapta Türk tarihi, Anadolu coğrafyası ve dönemin siyasal yapısına dair önemli bilgilerin yanı sıra, yazarın Türk toplumu ve kültürüne ilişkin çeşitli gözlem ve değerlendirmeleri de yer almaktadır. Aynı veya yakın dönemlerde Türkiye’yi ziyaret eden diğer Japon aydınları gibi, Nagase Hōsuke’nin Japon kamuoyuna aktardığı bilgi, izlenim ve değerlendirmelerin de Japonya’daki Türkiye bilgisi ve Türkiye imajının oluşumunda etkili olduğu kuvvetle muhtemeldir. Bu makalede, Nagase Hōsuke’nin Türkiye ve Türklere ilişkin izlenim ve değerlendirmeleri genel hatlarıyla ele alınmıştır.