Prilog poznavanju faune leptira (Lepidoptera) kanjona Sutjeske i Hrčavke - Slaven Filipović; Marko Šćiban (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U ovom radu dati su prvi prikazi faune leptira u neposrednoj zoni predviđenoj za gradnju mini-hidrocentrala na rijekama Sutjesci i Hrčavki u Nacionalnom parku Sutjeska. U kratkom vremenskom intervalu, u samo jednom dijelu sezone, na uniformnom tipu staništa zabilježeno je 68 vrsta dnevnih i 48 vrsta noćnih leptira, što ukazuje na izuzetan biološki potencijal. Sedam vrsta dnevnih i 47 noćnih su prvi put zabilježene u Nacionalnom parku Sutjeska, dok je postojanje dvije vrste roda Apatura potvrđeno poslije više od sto godina. Pronađene su neke od vrsta sa Crvene liste Republike Srpske, kao i Natura 2000 vrste. Kako su leptiri jako osjetljivi na bilo kakve promjene u staništu, bili bi dobar bioindikator uticaja procesa izgradnje.