Європейська конвенція про здійснення прав дітей 1996 р.: забезпечення прав та інтересів дітей при усиновленні - S. D. Chernik (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена аналізу положень Європейської конвенції про здійснення прав дітей 1996 року (ETS № 160) з метою визначення інструментів забезпечення прав та інтересів дитини в процесі усиновлення. Досліджено основні праці вчених-юристів, об’єктом вивчення яких стало міжнародно-правове регулювання прав та інтересів дитини під час розгляду справ про усиновлення. Визначено, що складовою забезпечення процесуальних прав дитини є її право на поінформованість та висловлення власної думки. Європейська конвенція про здійснення прав дітей 1996 р. покладає на органи, які приймають рішення про усиновлення, обов’язок належним чином враховувати думку дитини, виходячи з її віку та рівня розвитку. Це питання набуває особливої значущості при усиновленні, оскільки забезпечує можливість урахування позиції дитини щодо її майбутньої сім’ї та, у випадках міжнародного усиновлення, країни подальшого проживання. Встановлено, що визначальним процесуальним правом дитини є право на представництво та отримання інформації про судове провадження. Доведено, що залучення представника дитини є гарантією належного захисту її прав та інтересів незалежно від позиції інших учасників процесу. Підкреслено, що судове рішення ухвалюється лише за умови наявності достатнього обсягу інформації, необхідної для всебічного забезпечення найвищих інтересів дитини. Суд зобов’язаний переконатися в отриманні дитиною всієї необхідної інформації та усвідомленні наслідків своїх дій, а також обов’язково заслухати її думку, якщо вона здатна її висловити. Розкрито роль Постійного комітету, створеного державами, які підписали Конвенцію, у гармонізації міжнародного та національного законодавства, а також у сприянні міжнародному співробітництву у сфері забезпечення прав та інтересів дітей. Зроблено висновок про те, що Європейська конвенція про здійснення прав дітей 1996 р. є важливим елементом міжнародного механізму захисту прав та інтересів дитини, який акцентує увагу на процесуальних правах дитини, забезпечуючи її активну участь у прийнятті рішень, що безпосередньо впливають на її життя.