TOPLUMSAL DEĞİŞİM VE İSLÂM HUKUKU - Şirin Gül (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Değişim çağındayız. Toplum hayatı neredeyse her gün yenidenşekilleniyor. Yaşam tarzları, toplumsal beğeniler, ahlâkî tutumve davranışlar sürekli değişiyor. Kısaca her alanda karşımıza çıkangeniş çaplı bir değişim, karşı konulamaz bir şekilde ve hızlayoluna devam ediyor. Sınırları belirsiz bir değişim çoğunluklatoplumsal istikrarsızlıkta son bulur. Toplumsal gelişmeyle ulaşılmakistenen son hedef ise her zaman belli bir izafiliği içerir.Bu ve benzeri gerekçeler, değişimi olumlu yönde destekleyerek,toplumun düzen ve istikrarını sağlamaya hizmet edecek bir pusulayaihtiyaç duyulduğunu gösterir. Kanaatimizce, bu pusuladin ve hukuk normlarıdır. İslâm Hukuku/Fıkıh, vahiy kaynaklıbir hukuk sistemi olması sebebiyle, dinin ve hukukun öngördüğügayeleri birlikte gözetir. Bu gayelerin gerçekleşmesinde, dînîve hukukî hüküm ve ilkelerin belirlediği istikameti dikkate alır.Böylece, yalnızca fertlerin değil, toplumun tamamının maslahatınıesas alan toplumsal bir düzen oluşmasına da imkân tanır. Bumakale, İslâm Hukuku’nun, değişim sürecinde toplumu hedefeulaştıran bir pusula, sürece yardımcı olan bir vasıta ve her ikisinimuhafaza eden değerler manzumesi oluşuna ışık tutmak gayesiile kaleme alınmıştır.