SVORIO METODO MINERALINEI NAFTAI NUSTATYTI MODIFIKAVIMAS - Inga StankeviÄienÄ—; Karolina JakÅ¡taitÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Naftos produktai nuotekose nustatomi pagal metodikÄ…, apraÅ¡ytÄ… Lietuvos Respublikos Aplinkos apsaugos normatyviniame dokumente LAND 90-2010 â€žVandens kokybÄ—. Svorio metodas mineralinei naftai (naftos produktams) nustatytiâ€œ. Å io metodo principas â€“ mineralinÄ— nafta, keliais etapais, iÅ¡ vandens ekstrahuojama chloroformu. IÅ¡ ekstrakto iÅ¡garinamas tirpiklis, liekana tirpinama heksane ir perleidÅ¾iama per chromatografinÄ™ kolonÄ—lÄ™, uÅ¾pildytÄ… aliuminio oksidu, sulaikanÄiu visus polinius junginius. Eliuatas iÅ¡garinamas, nepoliniai ir maÅ¾ai poliniai angliavandeniliai sveriami. Siekiant supaprastinti naftos produktÅ³ nustatymo eigÄ… ir sumaÅ¾inti kenksmingÅ³ cheminiÅ³ medÅ¾iagÅ³ naudojimÄ…, Vilniaus kolegijos AgrotechnologijÅ³ fakulteto laboratorijoje bendradarbiaujant su Aplinkos apsaugos agentÅ«ros Aplinkos tyrimÅ³ departamento Vilniaus analitinÄ—s kontrolÄ—s skyriumi buvo atliktas tyrimas, kurio tikslas â€“ modifikuoti svorio metodÄ… mineralinei naftai vandenyje nustatyti. Tyrimui mÄ—giniai buvo imami ir saugomi laikantis standartÅ³ LST EN ISO 5667-10 â€žVandens kokybÄ—. MÄ—giniÅ³ Ä—mimas. 10 dalis. Nurodymai kaip imti nuotekÅ³ mÄ—ginius (ISO 5667-10:1992)â€œ ir ISO 5667-3:2018 â€žWater quality - Sampling - Part 3: Preservation and handling of water samplesâ€œ reikalavimÅ³. Papildomai, mÄ—giniuose buvo atliktas skendinÄiÅ³ medÅ¾iagÅ³ (LST EN 872:2005 â€žVandens kokybÄ—. SuspenduotÅ³ medÅ¾iagÅ³ nustatymas. KoÅ¡imo pro stiklo pluoÅ¡to koÅ¡tuvÄ… metodasâ€œ) nustatymas. Taip pat buvo atliktas medÅ¾iagÅ³, trukdanÄiÅ³ mineralinÄ—s naftos nustatymui tyrimas. DetergentÅ³ koncentracija mÄ—giniuose buvo nustatyta pagal metodikÄ…, apraÅ¡ytÄ… LST EN 903:2000 â€žVandens kokybÄ—. AnijoniniÅ³ pavirÅ¡iaus aktyviÅ³jÅ³ medÅ¾iagÅ³ nustatymas matuojant metileno mÄ—lio rodiklÄ¯ (MBAS) (ISO 7875-1:1984, modifikuotas)â€œ. RiebalÅ³ koncentracija buvo nustatyta, kaip apraÅ¡yta â€žLietuvos Aplinkos apsaugos ministerija, Unifikuoti nuotekÅ³ ir pavirÅ¡iniÅ³ vandenÅ³ kokybÄ—s tyrimÅ³ metodai. Cheminiai analizÄ—s metodai, 2 dalis, 1994 m., 188 psl.â€œ. GautÅ³ rezultatÅ³ analizÄ— parodÄ—, kad modifikuotas tyrimo metodas yra tikslus ir tinkamas naudoti naftos produktÅ³ nustatymui nuotekose.