Hastanelerde Otomatik İlaç Dağıtım Sistemi Kullanımı Üzerine Bir Araştırma - Arzu Yiğit; Nurdan Oral Kara (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sağlık kuruluşlarında hasta güvenliğinin sağlanması dünya genelinde öncelikli en önemli konulardan biri haine gelmiştir. Sağlık alanında farklı disiplinlerde yapılan çalışma sonuçları, ilaç hatalarına yol açan etmenlerin çoğunluğunun ilaç yönetim süreci ile ilgili olduğunu göstermektedir. Hastanelerde ilaç yönetim sistemlerine ihtiyaç duyulmasının sebebi hasta güvenliğini tehdit edecek ilaç hatalarını ve israfı önlemek, verimliliği artırmak ve maliyet tasarrufu sağlamaktır. Bu araştırmanın amacı otomatik ilaç dağıtım sistemi sağlık teknolojisi kullanımının hastaneler açısından güçlü, zayıf yönleri ve fırsat, tehdit unsurlarını tespit etmektir. Araştırma nitel araştırma tekniği ile yapılmıştır. Araştırmada nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Görüşmede hastane yöneticileri, ilaç yönetim sistemi üretici temsilcileri, eczacı, hemşire, satın alma ve işletme müdürleri ile görüşülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre ilaç yönetim sistemi satın alınmasının en güçlü yönleri; hasta güvenliğini sağlaması, ilaç hatalarını, ilaç israfını ve işgücü maliyetini düşürmesi; zayıf yönü ise yatırım maliyetinin yüksek olmasıdır. İlaç yönetim sisteminin hastanelere sağladığı fırsatlar; globalleşme, büyüme, etkin ve verimli kaynak kullanımı, tehdit unsurlarının ise otomasyon sistemi altyapısı düşük olan hastanelerde bekleme süresinin yüksek olması, son kullanıcıların sisteme adapte olmakta güçlük çekmesi ve sisteme ilaç yükleme esnasında zaman kaybının yaşanması olarak tespit edilmiştir