KALININGRADO TRANZITO KRIZĖS METAFORINĖ RAIŠKA LIETUVOS VIEŠAJAME DISKURSE - Nedas Jurgaitis (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnyje analizuojama Kaliningrado tranzito krizės metaforinė raiška Lietuvos viešajame diskurse. Nagrinėjamas visuomenei aktualus modernaus diskurso konceptas, plačiai aptariamas 2022 m. birželio-rugpjūčio mėnesių žiniasklaidos tektuose. Abstraktus tiriamo fenomeno pobūdis reikalauja kognityvinės analizės, siekiant atsakyti į probleminį klausimą – kaip Lietuvos viešajame diskurse suvokiama Kaliningrado tranzito krizė? Tyrimo objektas yra Kaliningrado tranzito krizės kalbinė raiška, t. y. metaforiniai pasakymai. Tyrimo tikslas – išanalizuoti konceptualiąsias metaforas, struktūruojančias Kaliningrado tranzito krizę Lietuvos viešajame diskurse. Tyrimas grindžiamas lingvistine koncepto samprata, šiuolaikine metaforos teorija, ją papildančia tikslinės metaforos teorija, MIPVU metaforinių pasakymų nustatymo metodika bei perkeliamųjų požymių koncepcija. Tyrimo rezultatai struktūruojami ir analizuojami pagal scala naturae ištakos sritis. Tyrimas atskleidžia, kad Kaliningrado tranzito krizę viešajame diskurse struktūruoja 7 konceptualiosios metaforos. Pastarosioms būdingas siauras ištakų konceptų diapazonas, įtraukiantis Negyvosios gamtos ir Žmonių ištakų sritis. Pagrindinės koncepto turinį formuojančios konceptualiosios metaforos yra kaliningrado tranzito krizė yra gamtos reiškinys ir kaliningrado tranzito krizė yra kova. Tirtosios krizės kalbinė raiška netipiška, atsižvelgiant į dažniausiai aktualizuojamus perkeliamuosius požymius ekonominių ir politinių krizių diskursuose. Būdingiausi tirto diskurso bruožai – neigiamai konotuoti metaforiniai pasakymai bei retorinės persvazijos tikslu specialiai sukonstruoti metaforiniai tekstai. Kaliningrado tranzito krizė kalbėtojų sąmonėje iškyla kaip agresyvus, pavojingas ir neprognozuojamas fenomenas, o jo suvaldymo pastangos menkinamos. Daroma išvada, kad Kaliningrado tranzito krizės metaforinė raiška tikslinė, tačiau aptinkami ir leksikalizuoti metaforiniai pasakymai, kalbėtojų sąmonėje realizuojami kategorizavimo būdu.