Abordarea teoretică a strategiilor metacognitive în predarea-învățarea limbii engleze medicale - Natalia DORONIN (ACROSS)
Arta de a preda este un autentic proces reflectiv și creativ. Un bun pedagog manifestă înțelepciune în alegerea materialelor interactive, metodelor de predare-învățare, analizează cum îl va determina pe student să studieze, să se implice activ. Cadrul didactic funcționează ca ghid, facilitator care încurajează, mediază, oferă îndrumare diferențiată, personalizată, evaluează, valorifică încrederea în forțele proprii, sprijinind studentul să devină autonom, să mențină și să creeze un context de problem-solving, acordă timp pentru reflecție, relevă cunoașterea, capacitatea și rolul important al metacogniţiei și strategiilor metacognitive în învățarea unei limbi străine - proces complex ce implică explicație, instruire directă, individuală, ajutând studenții să devină mai buni, să-și îmbunătățească performanțele academice, abilitățile de citire, scriere, ascultare și comunicare. Mediciniștii au sucese și realizări frumoase în învățarea limbii engleze medicale atunci când stăpânesc SM ce facilitează calea spre succes, formează priceperi de studiu, organizare, influențează pozitiv eficiența învățării, flexibilitatea gândirii și reprezintă o modalitatea destul de necesară, un factor de sprijin în procesul de instruire.