Towarowość a sytuacja produkcyjno-ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w Polsce - Teresa Nowogródzka; Stanisław Szarek; Marian Podstawka (Wieś i Rolnictwo)
Zbadano towarowość produkcji w gospodarstwach ekologicznych w Polsce. Stwierdzono, że wartość tego wskaźnika wyniosła niespełna 43%. W badanej zbiorowości odnotowano duży odsetek gospodarstw nietowarowych oraz o towarowości nieprzekraczającej 20%. Przeciętny dochód rolniczy przekraczał 23 tys. zł na gospodarstwo i był uzależniony od towarowości produkcji. Produkcja w gospodarstwach do 10 ha UR była niedochodowa. Czynnikami mającymi najistotniejszy wpływ na dochodowość badanych gospodarstw ekologicznych były: powierzchnia trwałych użytków rolnych, obsada zwierząt, wartość produkcji towarowej, nakłady na produkcję roślinną, liczba form sprzedaży.