Validació de la carta vocàlica del català oriental central mitjançant la técnica de l’escalament multidimensional (Estudios de Fonética Experimental)
Diferents autors han identificat els paràmetres acústics que permeten de configurar la carta vocàlica del català, a partir dels valors dels dos primers formants. El present estudi pretén confirmar que aquests són els paràmetres acústics més definitoris del timbre vocàlic mitjançant la tècnica de l'Escalament Multidimensional (MDS). S 'han analitzat les produccions acústiques de 4 informants (parlants adults del català oriental central) i s 'han obtingut per a cada producció la freqüència fonamental, i els 3 primers formants amb la finalitat de generar a partir d'aquestes una matriu de distancies euclidianees sobre la qual s 'ha aplicat l'algoritme ALSCAL. Els resultats mostren un espai bidimensional amb índexs àmpliament satisfactoris d' ajust, on queden representades les vuit vocals del català. La configuració obtinguda a partir del MDS és estructuralment exacta al' obtinguda pels dos primers formants.