Sabah ve Gece Yapılan Aerobik Egzersizin Antrenmanlı Deneklerde Serum İrisin Düzeyine Etkilerinin Belirlenmesi - Fatih Tan; Fatma Baydaş; Mustafa Deniz; Oğuz Özçelik; Sermin Algül (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Egzersizin enerji homeostazisinin düzenlenmesinde önemli yararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Enerji düzenlenmesi ile ilgili hormon düzeylerinin değişiminde egzersizin etkisi araştırmacılar arasında yoğun bir ilgiye sahip olan ilginç bir konudur ve irisin bu konuda özel bir öneme sahiptir. Bu çalışmada antrenmanlılarda irisin düzeyine sabah ve gece yapılan akut egzersizin olası yararlı etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Yirmi antrenmanlı erkek denek sabah ve geceaerobik egzersiz koşu egzersizine katılmışlardır. Egzersizden önce ve sonra venöz kan örnekleri alınmıştır. Serum irisin düzeyi ELISA yöntemiyle ölçülmüştür.Bulgular: Bazal irisin düzeyi her iki testte de istatistiksel olarak anlamlı değişmemiştir. Fakat irisin düzeyi sabah 262.01±37 ng/ml’den 299.74±39 ng/ml’ye ve gece 268.57±30 ng/ml’den 316.04±33 ng/ml’ye istatistiksel olarak anlamlı oranda artış göstermiştir p < 0.0001 . Sonuç: Bu çalışma sonuçları egzersiz antrenmanı zamanının antrenmanlı deneklerde irisin düzeyinde farklı etkilere sahip olmadığını göstermektedir.Bu deneysel düzenek egzersizin enerji düzenlenmesinde bir role sahip olan irisini artırdığını açıkça göstermektedir