Türkiye’de Cari Açık, Bütçe Açığı ve Yatırım-Tasarruf Açığı İlişkisi - Hakan Türkay (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada; Türkiye’de cari açığın bütçe açığı ve yatırım-tasarruf açığı ile ilişkisi araştırılmıştır. 1980-2012 dönemi verileri kullanılarak gerçekleştirilen uygulamada, değişkenler düzey durağan olmadığından, Engle-Granger iki aşamalı yöntemi ve DOLS (Dynamic Ordinary Least Square) yöntemi kullanılarak değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, cari açığın, bütçe açığı ve yatırım-tasaruf açığı arasında uzun dönemli bir ilişkisinin varlığı tespit edilmiştir.