KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BAĞLAMINDA KURUMSAL YÖNETİŞİM: KAVRAMIN DOĞUŞU, GELİŞİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - Gaye Sancar (Selçuk İletişim)
Kurumların yaşadıkları krizlerden daha az hasarla çıkabilmeleri ve yaşanabilecek krizleri öngöre-rek aldıkları önlemler günümüz işletmelerinin iletişim stratejilerinde kendilerini var etmektedir.Kurumsal sosyal sorumluluk bu önlemlere örnek olarak verilebilmektedir. Kurumsal sosyal so-rumluluk ile başlayan süreç yerini kurumsal sürdürülebilirlik stratejilerine bırakmıştır. Kurumsal sürdürülebilirlik; fırsatları kapsayarak ve riskleri yöneterek uzun dönem hissedar değeri yaratan bir iş yaklaşımıdır. Kurumsal sürdürülebilirlik kurumların sürekliliklerini sağlamaya hizmet eder-ken onların karlılıklarının da sürdürülebilmesini sağlamaktadır. Çıkış amacı kurumun hissedarla-rının haklarının korunması ve ekonomik olarak sürdürülebilmesi olan kurumsal yönetişim kavramı da kurumsal sürdürülebilirliğe hizmet etmektedir. Kurumsal yönetişim, kurumun hissedarlarının uzun dönemli çıkarı için ve kurumun işleyişinin garanti altına alınması için kuralların ve düzenle-melerin olduğu bir sistemdir. Kurumsal yönetişime yönelik düzenlemeler ise İngiltere'de Cadbury Raporu, Greenbury Raporu ve Hampel Raporu, Amerika Birleşik Devletleri'nde Sarbanes-Oxley Yasası, Türkiye'de ise Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) yayınladığı Kurumsal Yönetim İlkeleri'dir. Hükümetlerin toplum üzerindeki sorumluluklarını paylaşan çok uluslu şirket-ler günümüzde hükümetler kadar etkili ve güçlü hale gelmişlerdir. Bu güç kurumları kendilerini yönetmekten çıkarmış, sosyal paydaşlarını da kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmelerine imkan vermiştir. Kurumların sosyal paydaşlarına hükmettikleri bu yeni sistemde yönetim adına üretilmiş kavramlar kurumsal rıza üretiminin bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç olarak bu çalışmada kurumsal sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetişime kavramsal açıdan yakla-şılmış ve kurumsal yönetişime yönelik eleştiriler tartışılmıştır.