Ortaokul Öğrencilerinin Ormana Yönelik Tutumları: Lefkoşa Örneği - Serap Özbaş (Sakarya University Journal of Education)
Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin (13-14 yaş), ormana yönelik tutumu araştırılmış ve bu sonuçlar, cinsiyet, okul türü ve sınıf düzeyi açısından karşılaştırılmıştır. Araştırmaya özel ve devlet ortaokullarına devam eden 199 öğrenci katılmıştır. Araştırmada, veriler öğrencilere yönelik 32 sorudan oluşan Ormana Yönelik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın sonunda, ortaokul öğrencilerinin ormana yönelik tutumlarının olumlu olduğu bulunmuştur Ayrıca, kız öğrencilerin ormana yönelik tutumlarının erkek öğrencilerin tutumlarına göre daha olumlu olduğu; ancak 7. sınıf ve 8. sınıf öğrencilerinin ormana yönelik tutumlarının benzer olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, sınıf düzeyinin hem cinsiyet ve hem de okul türü ile etkileşiminde fark vardır. Örneğin, sekizinci sınıf kız öğrencilerinde ormana yönelik eğilimi daha olumludur. Okul türü ile tutum arasındaki ilişki açısından devlet ortaokuluna devam eden öğrencilerin özel ortaokula giden öğrencilere göre ormana yönelik daha olumlu tutumlar geliştirdikleri bulunmuştur.