Alge v velikem ali priobalnem jezeru v Fiesi, Slovenija - Aleksandra Krivograd Klemenčič (Natura Sloveniae)
V različnih letnih časih med letoma 1998 in 2000 smo vzorčevali perifitonske in planktonske alge v priobalnem jezeru v Fiesi - edinem brakičnem jezeru v Sloveniji. Namen raziskave je bil ugotoviti kvalitativno vrstno sestavo in relativno abundanco algnih združb. V letih 1999 in 2000 smo merili tudi nekatere fizikalne in kemijske parametre. Skupno smo določili 85 različnih vrst in podvrst iz šestih razredov alg. Po številu vrst in podvrst so prevladovale Bacillariophyceae, sledile so Cyanophyceae in Chlorophyceae. 19 vrst in podvrst je novih za Slovenijo, od tega pripada 15 vrst in podvrst razredu Bacillariophyceae, 4 vrste pa razredu Cyanophyceae. Največ novih vrst in podvrst pripada rodu Navicula . To je prva raziskava alg v priobalnem jezeru v Fiesi, ki je trajala daljše časovno obdobje in je zajela perifitonske in planktonske alge.