Transformacions recents dels assentaments a la plana de l’Alt Empordà. Un exemple de noves dinàmiques d’urbanització a Catalunya - Sergi Cuadrado Ciuraneta (Documents d'Anàlisi Geogràfica)
L’article aborda les complexes dinàmiques territorials que s’han desenvolupat recentment a la comarca de l’Alt Empordà i que comporten la transformació dels assentaments i l’aparició de noves formes urbanes. Així, després d’una reflexió teòrica a partir de l’abundant literatura existent, tant en el pla internacional com pel que fa a estudis locals, s’hi presenten alguns dels resultats obtinguts al llarg de l’anàlisi empírica a partir de la construcció d’una tipologia dels assentaments i la seva aplicació sobre el territori mitjançant SIG. A continuació, s’hi examinen les dinàmiques de transformació que actualment actuen sobre els diferents tipus d’assentaments, i que en alguns casos desemboquen en l’aparició de noves formes urbanes, com les recents extensions residencials de baixa densitat que es constitueixen al límit dels nuclis urbans preexistents.