АГЕНТСЬКІ ВИТРАТИ ЯК ФІНАНСОВІ ПЕРЕДУМОВИ ПОЯВИ КОРПОРАТИВНИХ КОНФЛІКТІВ - T. S. Smovzhenko; O. B. Denys (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
В статті досліджено економічну сутність категорії «корпоративний конфлікт» та «агентські витрати». Узагальнено, що з позиції агентської теорії корпоративний конфлікт можна трактувати як результат порушення умов контракту однією із сторін – агентом чи принципалом. Показано, що агентські витрати виникають внаслідок відокремлення власності на капітал та управління капіталом. Виділено відмінні ознаки категорії «агентські витрати». Наведено структуру агентських витрат. Обґрунтовано вплив зростання залишкових агентських витрат на появу корпоративних конфліктів. Висвітлено відмінності розподілу залишкових втрат в умовах концентрованої та розпорошеної власності. Показано, що оцінка залишкових втрат можлива опосередкованими методами через знаходження залежностей між характеристиками фінансових відносин та прибутковістю. Наведено підходи до оцінки залишкових агентських витрат.