Dermatomiyozit Tanılı Olgunun King’in Amaca Ulaşma Kuramına Dayalı Hemşirelik Bakımının Planlanması - Lale Ayşegül Büyükgönenç; Eda Çiftçi Aksoy (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Dermatomiyozit, çizgili kasların inflamasyonu ve karakteristik deri döküntülerinin ön planda tutulumu ile seyreden nadir görülen otoimmün bir hastalıktır. Dermatomiyozitin etiyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık, otoimmünite, çevresel faktörler ve enfeksiyöz ajanlara bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. King’in Amaca Ulaşma Kuramı çerçevesinde hemşireler; hastanın kendisi, ailesi ve çevresi ile etkileşim içinde olduğu zaman hastalık sürecinde hasta ve ailesinin yaşamında pozitif etkiler oluşmaktadır. Bu çalışmada King’in Amaca Ulaşma Kuramı’na göre dermatomiyozit tanılı 17 yaşındaki olgunun, NANDA sınıflama sisteminde yer alan hemşirelik tanıları kullanılarak hemşirelik bakım sürecine dahil edilmesi ile otonomi kazanması amaçlandı.