Introducció a la secció monogràfica “10 anys de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern” (CA-ES) - Jorge Castellanos Claramunt (Revista Catalana de Dret Públic)
La Llei 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, de Catalunya, ha sigut fonamental en la transformació de l'accés a la informació i la cultura de bon govern en les administracions catalanes. Després de deu anys de vigència, este monogràfic examina el seu impacte i evolució, i subratlla que, encara que ha afavorit sectors organitzats, persistix una bretxa digital que limita l'accés equitatiu. A més, la Llei es distingix pel seu ampli àmbit d'aplicació i el seu enfocament en la participació ciutadana, però afronta desafiaments com ara la necessitat de recursos en les administracions locals i l'enfortiment de mecanismes sancionadors. L'anàlisi inclou articles que revisen aspectes clau, com ara els límits del dret d'accés, l'evolució del concepte de bon govern, règims especials d'accés a la informació, i la urgència d'ajustar la normativa a un entorn digital en evolució constant. Així mateix, es destaca la importància d'una regulació clara i robusta per a garantir una relació transparent entre ciutadania i administracions. El monogràfic finalitza destacant el paper de la Llei 19/2014 com a precursora d'altres lleis de transparència.