Proces karny w miastach polskich w XVI w. Uwagi w świetle prac Bartłomieja Groickiego - Małgorzata Delmata (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Bartłomiej Groicki, podwójci krakowski, był autorem ważnych prac z dziedziny prawa . Jego działalność interesowała uczonych w wąskim zakresie. Poddali oni analizie wyłącznie kwestię źródeł regulacji prawnych pochodzących z dzieł autora. Wiele zagadnień związanych między innymi z prawem prywatnym i sądowym nie zostało do tej pory omówionych. Niniejszy szkic stanowi próbę częściowego zapełnienia istniejącej luki.