Folkerettspragmatisme - Tor-Inge Harbo (Kritisk Juss)
Sammendrag Mens rettspragmatisk tenkning er godt etablert i norsk rett, kan det se ut som om norske jurister har valgt en mer formalistisk tilnærming til folkeretten. Etter å ha gjort kort rede for de teoretiske hovedretningene innenfor folkerettslig teori og påpekt fallgruven ved en for formalistisk tilnærming til folkeretten, lanserer forfatteren det han refererer til som «folkerettspragmatisme». En rettspragmatisk tilnærming til folkeretten skiller seg fra en realistisk tilnærming ved at den ikke stiller som krav til folkerettens gyldighet at den må være i overensstemmelse med (snevre) nasjonale interesser. Samtidig skiller folkerettspragmatismen seg fra en formalistisk tilnærming til folkeretten ved sitt sterke søkelys på konsekvensene av folkerettslige regler og anvendelsen av disse.