Pentekostal Hıristiyanlığın Kiliseler Arasında Konumu - Özlem Topcan (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Protestanlığın evanjelik kanadı içinde XX. yüzyılda bir akım olarak ortaya çıkan Pentekostal Hıristiyanlık, kutsalı tamamıyla bireysel deneyimlerde arayan ve ruhsal birliği vurgulayan mistik bir dini harekettir. Farklı söylem ve örgütlenme yapısıyla Hıristiyanlığın dünya geneline yayılmasında önemli bir görev üstlenen hareketin, Roma Katolikliğinden sonra ikinci büyük grup olduğu iddia edilmektedir. Dolayısıyla mevcut geniş kitlesi bu hareketin Hıristiyan birliği içerisindeki yerinin ne olduğu sorusunu akla getirmektedir. Bu nedenle hareketin Kuzey Amerika’da ortaya çıkışından günümüze kadar uluslararası ökümenik meselelere yaklaşımının irdelenmesi önemli görülmüştür. Çalışmamız; Pentekostal Hıristiyanlık ile Küresel Ökümenik hareket arasındaki ilişkinin durumunu geçmişten günümüze ortaya koymayı ve ökümenik misyona Pentekostal katılımı teşvik eden ökümenizm hakkında bilgiler/yöntemler sunabilmeyi hedeflemektedir.