G20 ÜLKELERİNİN EKONOMİK PERFORMANSLARININ GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - ASSESSING THE ECONOMIC PERFORMANCE OF THE G20 MEMBERS BY USING GREY RELATIONAL ANALYSIS - Mustafa Zihni Tunca; Eda Büyükgebiz Koca (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dünya çapında geçmişten günümüze pek çok ekonomik, siyasi,toplumsal kriz yaşanmıştır. Her ne kadar bu krizler önemli ölçüde ülkesel ya dabölgesel düzeyde gerçekleşse de Büyük Buhran ve Küresel Finans Krizi gibi bazıekonomik krizler tüm dünyayı önemli ölçüde etkilemiştir. Bu çalışmada G20 ülkelerinin Küresel FinansKrizi’nden etkilenme durumları çok kriterli karar verme tekniklerinden biriolan Gri İlişkisel Analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu doğrultuda G20ülkelerine ait çeşitli makro ekonomik veriler 2000 ve 2017 yıllarını dakapsayacak şekilde kriz öncesi dönem, kriz dönemi ve kriz sonrası dönem olmaküzere altışar yıllık üç dönem halinde ele alınmıştır. Çalışma sonucunda çoksayıda ülkenin Küresel Finans Krizi’nden olumsuz etkilendiği gözlenmiştir.