Mücadele sporcularının yapmış oldukları spora ilişkin tutumlarının incelenmesi - Emine Bal (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu araştırmada, Kick Boks ve Muay Thai Federasyonlarına bağlı lisanslı sporcuların kendi branşlarına yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmaya 299 erkek, 198 kadın toplam 497 sporcu katılmıştır. Araştırma kapsamında verilerin toplamak için Mücadele Sporlarına İlişkin Tutum Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin normallik dağılımları incelenmiş ve dağılımın normale yakın olduğu tespit edilmiştir. İki kavram arasındaki ilişkinin incelenebilmesi amacı t-testi ile pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. Ayrıca ölçme aracının geçerliliğinin sağlanması adına AMOS 23 programıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. Sonuç olarak, ölçek alt boyutlarının değişkenlere göre doyum ve isteklendirme alt boyutlarında anlamlı farklılık olurken haz alt boyutunda farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Muay Thai sporcularının Kick Boksculara kıyasla daha olumsuz bir tutum içerisinde olduğu söylenebilir.