Procjena učinkovitosti rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda upotrebom alata strojnog učenja - Goran Volf; Nataša Atanasova (Zbornik Radova)
Uređaji za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) s aktivnim muljem su dinamični i složeni sustavi čije se upravljanje može poboljšati primjenom različitih pristupa modeliranju i predviđanja njihova rada. U ovom radu je korišten alat strojnog učenja (modelska stabla) za izradu modela koncentracije kemijske potrošnje kisika (KPK) na izlazu pročišćene otpadne vode iz UPOV-a s aktivnim muljem. Za modeliranje su korišteni mjereni podaci na ulazu i izlazu otpadne vode iz UPOV-a. U izradi modela koncentracije KPK su korišteni programski alat Weka i algoritam za izradu modelskih stabala M5P. Model dobiven alatom strojnog učenja ima veliku opisnu moć i koeficijent korelacije te se zato može primijeniti u modeliranju koncentracije KPK. Time se u ovom radu ukazuje i na prednosti primjene alata strojnog učenja u izradi modela UPOV-a.